Procedures tegen de overheid.

Procedures tegen de overheid.

Wanneer de overheid, zoals bijvoorbeeld de gemeente, een beslissing neemt waar u het niet mee eens bent kunt u daar het nodige tegen doen. De belangrijkste acties zijn het maken van bezwaar en beroep.

Wanneer u het niet eens bent met een beslissing van de overheid kunt u daartegen bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat die beslissing heeft gegeven. U doet dat met een zogenoemd bezwaarschrift. Wordt daarop negatief beslist kunt u in beroep. U doet dat weer met een zogenoemd beroepschrift. De termijn waarbinnen u bezwaar en vervolgens zo nodig beroep moet instellen is zes weken (art 6:7 AWB). Het bezwaarschrift en het beroepschrift bevatten uw gegevens, het is gedagtekend en is ondertekend, en het bevat een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar of beroep is gericht en natuurlijk de gronden van het bezwaar of beroep. (art 6:5 AWB). Wij kunnen dit voor u verzorgen.

Bezwaar maakt u bij het de instantie die de beslissing heeft genomen. De kans op succes is daar wel beperkt, want dat is wel zoals de slager die zijn eigen vlees keurt. Wordt uw bezwaar afgewezen dan kunt u in beroep. In veel gevallen is het maken van bezwaar een vereiste om in beroep te mogen gaan. Beroep kan zijn bij de rechter of bij een daartoe aangewezen bestuursorgaan (art 6:4 AWB). In sommige gevallen bent u voordat het bestuursorgaan een beslissing neemt in de gelegenheid om uw zienswijze naar voren te brengen. Dat is vaak minder vrijblijvend dan het klinkt, want als u dat niet doet kunt u in sommige gevallen geen bezwaar of beroep meer indienen (6:13 AWB).

De bedoeling is geweest dat het bestuursrecht zo eenvoudig zou worden dat iedereen het zelf zou kunnen doen. Jammer genoeg is dat niet gelukt. Het is beter om u te laten bijstaan door een advocaat wanneer u een geschil heeft met de overheid. Realiseer u dat bij de overheid veel mensen werken die de hele dag dit soort procedures voeren en daar dus heel goed in zijn. Voor u is dit de eerste keer, of in ieder geval de eerste keer in weer een lange tijd.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Helder en betaalbaar uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een betaalbaar uurtarief.

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul het contactformulier* op deze pagina in;
E-mail* naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl;
Bel ons op 020-4713718

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken