Wat is een testament?
Wat is een testament? De dikke Van Dale omschrijft het als: herroepbare verklaring van hetgeen iemand wil dat na zijn dood zal gebeuren: zijn testament maken
Wanneer de overledene geen testament heeft gemaakt gelden de wettelijke regels. De wet regelt dan wie er erfgenaam wordt. Er wordt op die manier altijd een erfgenaam of zelfs meerdere erfgenamen aangewezen. Maar wanneer iemand wil dat zijn nalatenschap op een speciaal door hem of haar gewenste manier wordt verdeeld, zal diegene een testament moeten maken. Veel mensen maken ook daadwerkelijk een testament. Het maken van een testament doe je bij een notaris. In zo’n testament kan men zeer uiteenlopende zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van een voogd voor de minderjarige kinderen van de overledene. Of er is een twist in de familie en de erflater wil daarom een of meerdere van zijn kinderen onterven. Helemaal onterven lukt niet, maar gedeeltelijk wel. Zie daarover het hoofdstuk over onterving. En wat vaak voorkomt is dat de erfenis zoals dat heet onder uitsluiting wordt toegekend aan het kind of de kinderen onder uitsluiting van de partner van het kind. Ook is het mogelijk om in het testament op te nemen dat er geld wordt nagelaten aan goede doelen.
Zo zijn er nog veel meer vragen en geschillen denkbaar die kunnen ontstaan naar aanleiding van een erfenis. Wij onderhandelen voor u over erfenissen, en wordt er geen onderlinge regeling getroffen, kunnen wij voor u ook een procedure opstarten om voor te zorgen dat u krijgt waar u recht op hebt.
Bij van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder met uw erfrechtzaak. Bij ons kantoor werkt erfrechtspecialist Mr. Marie Louise Neuteboom-Van Asselt. Als gespecialiseerde erfrechtadvocaat heeft zij de specialistenopleiding erfrecht van de vereniging van familie- en erfrechtadvocaten (vFAS) afgerond. Zij kan u derhalve optimaal bijstaan in alle erfrechtzaken, zowel voor advies als bijstand in een procedure.