Hoe werkt incasso?

Een incasso gaat meestal over onbetaald gebleven rekeningen voor geleverde diensten of zaken. Kort gezegd: u heeft iets gedaan voor uw klant, die klant is er blij mee, maar betaalt uw factuur niet. De meeste ondernemers sturen vervolgens zelf een aantal herinneringen en bellen de klant op. Als er dan nog niet betaald wordt, kan u een incassopartij, zoals Van der Kooij Besters Advocaten, inschakelen om de factuur alsnog te incasseren.

Een incassotraject kent twee fases: het buitengerechtelijke traject en het gerechtelijke traject. Omdat Van der Kooij Besters Advocaten zowel incasso doet en juridische diensten verleent, kunnen wij beide trajecten verzorgen.

Het buitengerechtelijke traject bestaat uit een brief waarin we de debiteur in gebreke stellen en een aanmaningstraject. Daarbij wordt ook telefonisch contact opgenomen met de debiteur. In de meerderheid van de gevallen, betaalt de debiteur al in deze fase. Mocht de debiteur niet in een keer kunnen betalen, dan wordt een betalingsregeling afgesproken. We letten er daarbij wel op, dat de betaling binnen enige weken, of in extreme gevallen, enige maanden, is voldaan.

Mocht er niet zijn betaald dan start het gerechtelijke traject. Daarbij kunnen twee wegen worden gevolgd: het dagvaarden in combinatie met beslaglegging of een faillissementsaanvraag van de debiteur.

In de meeste gevallen kiezen wij voor het dagvaarden van de debiteur. We maken een dagvaarding waarin uw vordering door ons duidelijk is verwoord. De dagvaarding wordt door een door ons ingeschakelde deurwaarder overhandigt aan jouw debiteur. In die dagvaarding staat ook wanneer de zaak voor de rechter komt. Vaak betaalt de debiteur alsnog om een rechtszaak te voorkomen. Als er een rechtszaak van komt, zijn er weer twee opties:

1) – De debiteur (of zijn advocaat) komt niet opdagen. De rechter wijst dan meteen vonnis conform ons verzoek en daarmee kunnen we dan beslag leggen op bankrekeningen, salaris, inboedel, voorraden et cetera.

2) – De debiteur (of zijn advocaat) komt wel en voert verweer. De rechter bepaalt vervolgens of er nog meer processtukken ingediend moeten worden of dat er een zitting komt. Het schrijven van processtukken en het begeleiden naar een zitting is bij uitstek het werk van een advocaat. Meer dan andere incassopartijen zijn advocaten opgeleid om processtukken te schrijven en ter zitting het woord te voeren. Vervolgens zal de rechter een vonnis wijzen. Met een winnend vonnis op tegenspraak kunnen we ook beslag leggen.

Voor de alternatieve route, het aanvragen van het faillissement van de debiteur, is naast uw vordering nog een tweede schuldeiser met een vordering nodig. Het aanvragen van het faillissement doet een advocaat met een verzoekschrift bij de rechtbank. Het voordeel van het aanvragen van het faillissement van uw debiteur is dat, als hij nog enig geld heeft, hij dat geld zal aanwenden om uw vordering te betalen. Het nadeel is dat als het verzoek wordt toegewezen en de debiteur failliet gaat, u meestal niets of bijna niets meer betaald zal krijgen.

Tot slot: het is raadzaam om snel te handelen bij debiteuren. Als er na herhaald verzoek nog steeds niet is betaald kan het zijn dat er eenvoudigweg niet genoeg geld meer is om te betalen. Door snel te handelen kan u andere schuldeisers voor zijn en uw factuur nog betaald krijgen.

De advocaten bij Van der Kooij Besters Advocaten zijn allen zeer ervaren op het gebied van incasso. Mr. Vincent Besters is daarnaast lid van de Vereniging van Incasso- en Procesadvocaten (VIA).

Snel met ons aan de slag? U kunt ook direct online een zaak ter incasso aan ons overdragen. Mail ons uw onbetaalde factuur via info@vanderkooijbestersadvocaten.nl en wij starten de incasso dan binnen 48 uur voor u op.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Helder en betaalbaar uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een betaalbaar uurtarief.

Bekijken

Wij incasseren uw vordering! Neem gratis contact met ons op

Stel gratis en vrijblijvend al uw vragen over incasso. Dat kan op 3 manieren:

Vul het contactformulier* op deze pagina in;
E-mail* naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl;
Bel ons op 020-4713718

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

 

 

Voor vragen kunt u terecht bij:

jan_paul_van_der_kooij
Jan Paul van der KooijAdvocaat / Partner020-471 37 18
Vincent BestersAdvocaat / Partner020-471 37 18