Rijbewijs kwijt

Mijn rijbewijs is ingevorderd. Wat nu?

Dagelijks raken mensen hun rijbewijs kwijt. Dat is vervelend en vaak een dure grap. De meeste mensen willen natuurlijk zo snel mogelijk hun rijbewijs terug. De kans daarop stijgt enorm als je van het begin af aan de juiste stappen neemt. De specialisten van Van der Kooij Besters Advocaten weten precies wat de mogelijkheden zijn en waar precies de kansen liggen.

 

1: Wanneer wordt uw rijbewijs door politie en justitie ingevorderd?

Een rijbewijs kan worden ingevorderd door de politie als u (bepaalde) verkeersregels heeft overtreden. En zelfs dan mag niet zomaar het rijbewijs worden ingevorderd. Er zijn namelijk wettelijke bepalingen waar de politie zich aan moet houden, ze uw rijbewijs in kunnen nemen. Globaal gezien gelden de volgende regels:

Heeft u te hard gereden?

Indien u 50 km/u harder dan de toegestane maximale snelheid met de auto of motor rijdt kan uw rijbewijs worden ingevorderd. Indien u 30 km/u harder dan de toegestane maximale snelheid met een brommer of met de auto binnen de bebouwde kom rijdt, kan uw rijbewijs eveneens worden ingevorderd. Binnen of buiten de bebouwde kom maakt dus verschil. Zie ook de pagina Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding?

Heeft u gereden onder invloed van alcohol?

Indien u meer dan 570 µgl alcohol in de adem heeft en/of meer dan 1,3 promille alcohol in het bloed heeft en u bent ervaren bestuurder (een bestuurder die minimaal 5 jaar zijn rijbewijs heeft), kan het rijbewijs worden ingevorderd. Voor een beginnend bestuurder (een bestuurder die korter dan 5 jaar zijn rijbewijs heeft) geldt als grens meer dan 350 µgl alcohol in de adem en/of meer dan 0,8% alcohol in het bloed. Zie ook de pagina Rijbewijs ingevorderd na positieve alcohol blaastest.

Heeft u gereden onder de invloed van drugs?

Indien bij u per liter bloed 50 microgram amfetamine, 3 microgram tetrahydocannabinol, 20 microgram morfine of 10 milligram GHB wordt gemeten, kan uw rijbewijs ingevorderd worden. In combinatie met andere drugs, geneesmiddelen of alcohol ligt de drempel overigens gemiddeld de helft lager.  Zie ook de pagina Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs.

Heeft u agressief rijgedrag vertoond of een ongeval veroorzaakt?

De wet kent in artikel 5 van de wegenverkeerswet de algemene bepaling dat een weggebruiker geen gevaarlijk rijgedrag mag vertonen. Dit wordt vaak ook wel het kapstokartikel genoemd. Wanneer sprake is van gevaarlijk rijgedrag is ter beoordeling van de agent ter plaatse die u ook staande heeft gehouden. Hij of zij zal in een proces verbaal moeten vastleggen welk rijgedrag hij zou hebben waargenomen en waarom hij dat als gevaarlijk rijgedrag beschouwd. ook ingeval u een ongeval heeft veroorzaakt kan de politie uw rijbewijs invorderen. lees hieromtrent meer op onze pagina over ingevorderde rijbewijzen na een verkeersongeval. Wij kunnen u in al deze situaties bijstaan en adviseren over de strategie en de kansen.

Staande houding door politie

Een rijbewijs mag in beginsel alleen ingevorderd worden als u staande wordt gehouden. Wanneer de politie u staande heeft gehouden en besluit om het rijbewijs per direct in te vorderen, dan mag u niet verder rijden.  De auto (of ander gemotoriseerd voertuig) blijft staan waar u bent aangehouden. Soms -in ernstige gevallen- wordt het voertuig ingenomen. Bent u staande gehouden, dan zal u zelf voor een vervangende bestuurder moeten zorgen of een taxi. Om te zorgen dat u niet alsnog achter het stuur stapt, blijft de agent vaak ter plaatse totdat alles geregeld is. Ook kan een agent beslissen om de auto zelf naar een veiligere plek te rijden, zoals een parkeerplaats, in plaats van deze op een onveilige plek langs de kant van de weg te laten staan. Vervolgens stuurt de betrokken agent uw rijbewijs met het proces verbaal naar de Officier van Justitie van het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) gestuurd. Het OM dient binnen 10 dagen te beslissen wat zij met uw rijbewijs doen. Er zijn feitelijk twee opties. Uw rijbewijs wordt teruggegeven (optie 1) of uw rijbewijs wordt langer ingehouden (optie 2).

 

2. Dien een klaagschrift in!

Het doel van dit verzoek is om uw rijbewijs met grote spoed terug te krijgen. Het is dus belangrijk om spoedeisende belangen mee te nemen in het klaagschrift en daarin aan te geven waarom u echt niet zonder rijbewijs kunt. Na het indienen van het klaagschrift zal de rechtbank een zitting inplannen om uw zaak te behandelen. Dit is meestal binnen 2 tot 4 weken na indiening van het klaagschrift. Wij staan u op die zitting bij en pleiten voor teruggave van uw rijbewijs. Vervolgens zal de rechtbank direct een beslissing nemen. Dit is een VOORLOPIGE BESLISSING. De rechter die uiteindelijk over de aan u op te leggen straf beslist, kan besluiten het rijbewijs alsnog in te nemen. Het is dus van belang dat u ook na een succevolle klaagschriftprocedure door een gespecialiseerde advocaat wordt bijgestaan om ervoor te zorgen dat het rijbewijs niet nog een keer wordt ingenomen.

U hoeft niet af te wachten met het starten van de klaagschriftprocedure totdat de voornoemd e10 dagen termijn in verstreken. Sterker nog, in de meeste gevallen is afwachten volkomen zinloos en kost het u alleen maar kostbare tijd. Onze advocaten kunnen u helpen met het maken van een inschatting of het voor u beter is om af te wachten of dat het beter is om direct te handelen.

Beslistermijn van 10 dagen overschreden?

Zoals aangegeven heeft het Om 10 dagen om te beslissen wat zij met uw rijbewijs gaan doen. De beslissingstermijn houdt in dat het CVOM 10 dagen de tijd heeft om te beslissen of zij uw rijbewijs teruggegeven of dat zij het nog ingevorderd houden. Mocht het officier geen beslissing hebben genomen binnen de termijn van 10 dagen krijgt u uw rijbewijs terug. Wij kunnen u in die gevallen adviseren. Heeft het OM de termijn overschreden, bel ons dan gelijk!

 

3. Mogelijk cassatie instellen?

Bij een ingevorderd rijbewijs procedure / klaagschriftprocedure is geen mogelijkheid tot het instellen van hoger beroep. Het enige rechtsmiddel dat er is na de zitting is cassatie. Bij een cassatie wordt door de Hoge Raad alleen gekeken of het recht juist is toegepast door de rechter. Er komt dus geen nieuwe zitting waar uw zaak inhoudelijk wordt behandeld. Een advocaat kan u adviseren of het nut heeft cassatie in te stellen in uw situatie. Indien dit het geval is zal deze binnen 14 dagen na de zitting cassatie instellen.

 

4. De vorderingsprocedure van het CBR

Naast uw strafzaak en een klaagschriftprocedure kan het CBR een vorderingsprocedure starten om uw rijbewijs ongeldig te verklaren. Dat kunnen zij doen indien zij redenen hebben om aan uw rijvaardigheid of rijgeschiktheid te twijfelen. Vaak zien wij dat het CBR een bestuursrechtelijke maatregel neemt in de volgende gevallen:

  • Indien u agressief of gevaarlijk rijgedrag vertoonde;
  • Indien u overmatig alcohol heeft gebruikt en toch bent gaan rijden;
  • Indien u overmatig drugs heeft gebruikt en toch bent gaan rijden;
  • Indien u meerdere ernstige verkeersovertredingen bent begaan in een korte periode (recidive);
  • Indien de Officier van Justitie of de betrokken agent het idee heeft dat u een onveilige bestuurder bent en twijfelt aan uw rijvaardigheid.

Maatregelen van het CBR

Het CBR kan beslissen om bij een ingevorderd rijbewijs verschillende maatregelen op te leggen. Deze strafmaatregelen worden per zaak bepaald en kunnen zeer verschillend zijn. Zo kan het zijn dat u een cursus rijvaardigheid moet volgen of een educatief programma over verkeersveiligheid moet doorlopen (de zogeheten EMG: Educatieve Maatregel gedrag). In het geval van overmatig alcoholgebruik kan het CBR ook een specifieke maatregel opleggen (de zogeheten EMA: Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer). Ook kan het zijn dat u naar een psychiater moet  die een aanbevelingsrapport over uw gebruik van bijvoorbeeld alcohol of drugs zal opstellen en bij het CBR zal indienen. Of u moet bij een deskundige komen die uw rijgedrag wil analyseren, in verband met vermeend onveilig rijgedrag. Het kan zelfs zo zijn dat het CBR beslist dat u uw rijbewijs kwijt raakt (ongeldig verklaring van uw rijbewijs) door  en u helemaal opnieuw rijexamen moet doen, vaak nadat een wachttijd van meestal 1 jaar is verstreken. De bestuursrechtelijke maatregelen van het CBR zijn niet vrijwillig, werkt u niet mee dan wordt uw rijbewijs zeker ongeldig verklaard. U draait bovendien zelf op voor de kosten van al deze maatregelen.

Wanneer het CBR bestuursrechtelijke maatregelen oplegt, dan kan u dit ervaren als een oneerlijke en dubbele straf. U bent immers uw rijbewijs al voor uw strafzaak bepaalde tijd kwijt. Waarom moet u dan ook nog een maatregel van het CBR volgen? De wetgever ziet een CBR maatregel niet als een straf maar als een opvoedkundige maatregel. Ook rechters zien een CBR maatregel niet als een straf. Dat u dat anders zult ervaren is volkomen logisch.

Hulp bij uw CBR probleem

De maatregelen van het CBR kunnen soms verwarrend zijn of niet naar wens verlopen. Een verkeerd antwoord of een nerveuze indruk bij de psychiater en u raakt misschien wel verstrikt in een juridisch web, waarbij u uw rijbewijs voorlopig niet terugkrijgt. Zakt u voor zo’n onderzoek dan raakt u uw rijbewijs minimaal 1 jaar kwijt, nog los van alle extra kosten die u dan voor de kiezen krijgt. Schakel daarom altijd een gespecialiseerde CBR advocaat in. Wij kunnen u bijstaan en weten alles als het gaat om de juridische maatregelen die het CBR kan opleggen aan u wanneer het rijbewijs is ingevorderd. Zo kunnen wij u helpen bij het overzien van de verschillende procedures en inspringen bij mogelijke conflicten. Daarnaast kunnen wij u adviseren omtrent de te zetten stappen en u voorbereiden op mogelijke onderzoeken door een deskundige of psychiater.  Als u het niet eens bent met een aan u opgelegde maatregel of met de bevindingen van een deskundige of psychiater dan kunnen binnen 6 weken nadat het CBR een beslissing heeft genomen, een bezwaarschrift indienen en eventueel een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Kortom, wij weten wat uw rechten en plichten zijn en helpen u graag weer de weg op.lees hier meer op onze pagina over CBR maatregelen.

 

5. Wat kost de bijstand van een rijbewijsadvocaat?

Het maakt niet uit hoe u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt, indien u ons inschakelt is de kans dat u het rijbewijs terug krijgt erg groot. Wij dienen zo snel mogelijk voor u een klaag- of bezwaarschrift in en zetten alles op alles om het rijbewijs voor u terug te halen.

We werken voor vaste tarieven! Klik hier voor meer informatie.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Helder en betaalbaar uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een betaalbaar uurtarief.

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul hetcontactformulierin
E-mail naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl
Bel ons direct op 020-4713718

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

 

 

Voor vragen kunt u terecht bij:

Eline van VelthovenAdvocaat020-4713718
Charlotte UrlusAdvocaat020-4713718
Puk BirnieAdvocaat020-4713718