Echtscheidingsprocedure

Indien u en uw partner willen scheiden dan is het verplicht hiervoor een advocaat in te schakelen. Bij een echtscheiding is veel te regelen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als de hoogte en duur van de kinder- en/of partneralimentatie, een eventuele omgangsregeling met kinderen en de verdeling van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden, ook wel boedel genoemd.

Indien de beide partners het over deze en andere voorwaarden eens zijn is het raadzaam dat zij samen één advocaat zoeken. De advocaat zal dan de gemaakte afspraken op schrift vastleggen in een zogenoemd echtscheidingsconvenant. De advocaat zal vervolgens bij de rechtbank een gezamenlijk verzoek toch echtscheiding indienen. Aan dit gezamenlijke verzoek tot echtscheiding zal het hiervoor genoemde echtscheidingsconvenant worden gehecht. Vervolgens is het aan de rechtbank om de echtscheiding uit te spreken, waarbij de rechtbank in de regel het echtscheidingsconvenant zal volgen.

Indien de beide partners er niet samen uitkomen dan doet men er verstandig aan ieder een eigen advocaat te benaderen. Een van de advocaten dient vervolgens een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. De andere partij krijgt dan 6 weken de tijd daar schriftelijk op te reageren middels een verweerschrift. Die partij kan in dat verweerschrift ook eigen, zelfstandige verzoeken aan de rechtbank doen. Daarna komt er veelal een mondelinge behandeling bij de rechtbank. De rechtbank zal vervolgens in een echtscheidingsbeschikking de echtscheiding uitspreken en in ieder geval een omgangsregeling met eventuele kinderen en de hoogte van eventuele kinder- en/of partneralimentatie vaststellen. Als de partners het niet eens kunnen worden over de verdeling van de gemeenschappelijke schulden en bezittingen en ze de rechtbank daar verzoeken over hebben gedaan, zal de rechtbank ook die bezittingen en schulden verdelen.

Heeft u een familierechtzaak en wil u dit melden of heeft u vragen over familierecht? Neem contact met ons op.

Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpt één van onze familierechtspecialisten u graag verder. Onze advocaten zijn gespecialiseerde familierechtadvocaten en scheidingsmediators. Een aantal advocaten heeft de specialistenopleiding voor familierecht van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) doorlopen.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Helder en betaalbaar uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een betaalbaar uurtarief.

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul hetcontactformulierin
E-mail naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl
Bel ons direct op 020-4713718

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

Voor vragen kunt u terecht bij:

Sharmaine RaalteAdvocaat020-4713718
Britt KlousJurist020-4713718
Eline van VelthovenAdvocaat020-4713718
Puk BirnieAdvocaat020-4713718
advocaat amsterdam
Marie Louise Neuteboom – Van AsseltAdvocaat020-4713718
jan_paul_van_der_kooij
Jan Paul van der KooijAdvocaat / Partner020-471 37 18