Kosten verhuurmakelaar terughalen!

Het dienen van twee heren

Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat verhuurmakelaars een slaatje proberen te slaan uit de onwetendheid van woningzoekenden. Deze makelaars rekenen vaak zowel courtage aan hun opdrachtgever, de verhuurder en aan de huurder, u dus!

Dit is in strijd met wet en makelaars mogen dit niet doen. Hierna volgt een korte toelichting.

Meestal is het zo dat, indien u op een advertentie voor de verhuur van een woonruimte reageert, u ter ondertekening een bemiddelingsovereenkomst ontvangt tussen u en de verhuurmakelaar. De verhuurmakelaar vraagt u dan die overeenkomst te ondertekenen. In die overeenkomst staat uiteraard dat u de verhuurmakelaar een fee moet betalen indien hij een woning voor u vindt. Pas na ondertekening van die bemiddelingsovereenkomst gaat de makelaar aan de slag door met u het verhuuraanbod bespreken.

Indien u een woning tegenkomt die u bevalt en die u zodoende wil huren, krijgt u een huurovereenkomst voorgelegd. Na ondertekening daarvan krijgt u van de makelaar een factuur voor de conform de bemiddelingsovereenkomst verschuldigde fee. De makelaar brengt dus voor zijn bemiddeling bij de door u gehuurde woning een bedrag (courtage) in rekening.

De hiervoor geschetste gang van zaken lijkt misschien normaal en de makelaar zal u ook willen laten geloven dat dit gebruikelijk is. Niets is minder waar!

De verhuurder en de huurder sluiten namelijk beiden met de makelaar een bemiddelingsovereenkomst. De makelaar kan in die situatie alleen een vergoeding vragen aan de verhuurder en dus NIET aan de huurder. De enige voorwaarde is dat de huurder een consument is. Bij woonruimte zal dit in de regel zo zijn.

Artikel 7:417 Burgerlijk Wetboek verbiedt de makelaar om zowel aan de huurder als aan de verhuurder courtage in rekening te brengen. U hoeft als huurder dus GEEN courtage te betalen!Maar wat nou als u de voornoemde bemiddelingsovereenkomst al wel hebt getekend? In die getekend overeenkomst staat immers dat u de makelaar courtage verschuldigd bent. Een dergelijke bepaling houdt juridisch GEEN stand!

Ook indien u de courtage al heeft betaald en er nu pas achter komt dat u dat eigenlijk niet had hoeven doen kunt u de reeds betaalde courtage terughalen. Juridisch staat u volkomen in uw recht. Wij assisteren u hier graag bij.

Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor overleg. Wij halen uw geld terug bij de malafide makelaar. We doen dat no cure no pay op basis van onze aantrekkelijke incassovoorwaarden!

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Helder en betaalbaar uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een betaalbaar uurtarief.

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul hetcontactformulierin
E-mail naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl
Bel ons direct op 020-4713718

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

 

 

Voor vragen kunt u terecht bij:

Mukesh KumarAdvocaat020-4713718
Afra RateringAdvocaat020 - 471 37 18
Barry VloeijberghsAdvocaat020-4713718
advocaat amsterdam
Rosalie van RooijenAdvocaat020-209 00 23
Vincent BestersAdvocaat / Partner020-471 37 18