Schadevergoeding bij niet nakoming

Indien uw contractspartij zijn of haar verplichtingen uit het contract niet nakomt is dat natuurlijk erg vervelend. U heeft in die situaties juridisch een aantal opties. Zo kunt u nakoming vorderen of de overeenkomst ontbinden. Het is echter ook goed denkbaar dat u schade leidt doordat uw wederpartij niet (correct) nakomt. U staat ook in dat geval niet met lege handen. Artikel 6:74 van het burgerlijk wetboek biedt de mogelijkheid om schadevergoeding te vorderen van een nalatige contractspartij.

Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat door u bestelde goederen niet op de afgesproken datum en plaats worden afgeleverd waardoor uw projecten vertraging oplopen. In zo’n geval leidt het tekortschieten van uw contractspartij tot schade voor u. Tevens is denkbaar dat uw contractspartij onjuist, onvoldoende of onvolledig presteert waardoor u herstelkosten moet maken. Ook dat is schade die voor vergoeding in aanmerking komt.

Het recht op vergoeding van al deze soorten schade ontstaat niet zomaar. In de regel zal, voordat aanspraak gemaakt kan worden op schadevergoeding, de wederpartij eerst de mogelijkheid moet worden gegeven om alsnog correct na te komen,. Hiervoor is vereist dat u een schriftelijke ingebrekestelling stuurt waarin u een redelijke termijn stelt waarbinnen de wederpartij alsnog moet nakomen. Laat de wederpartij die termijn ongebruikt verstrijken of presteren ze binnen die termijn wederom onvoldoende, dan treedt verzuim in en raakt de wederpartij aansprakelijk voor uw schade. Een ingebrekestelling is niet nodig wanneer correcte nakoming blijvend onmogelijk is. In die gevallen hoeft u geen extra termijn voor nakoming te geven. Dat hoeft ook niet wanneer er een fatale leverdatum of andere fatale datum is afgesproken. Ook dan is het niet altijd nodig om nog een termijn te stellen.

Stelt u de voornoemd etermijn niet en gaat u zonder die termijn te stellen al over tot het maken van herstelkosten, dan verspeelt u mogelijk het recht op schadevergoeding. Vraag dus altijd advies van een advocaat die gespecialiseerd is in contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht. Zo voorkomt u dat u wel schade leidt terwijl u geen recht heeft op schadevergoeding. Helaas zien we dit in de praktijk vaak gebeuren.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Helder en betaalbaar uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een betaalbaar uurtarief.

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul het contactformulier* op deze pagina in;
E-mail* naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl;
Bel ons op 020-4713718

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

Voor vragen kunt u terecht bij:

Mukesh KumarAdvocaat020-4713718
Afra RateringAdvocaat020 - 471 37 18
Barry VloeijberghsAdvocaat020-4713718
Eline van VelthovenAdvocaat020-4713718
Charlotte UrlusAdvocaat020-4713718
Puk BirnieAdvocaat020-4713718
advocaat amsterdam
Rosalie van RooijenAdvocaat020-209 00 23
jan_paul_van_der_kooij
Jan Paul van der KooijAdvocaat / Partner020-471 37 18
Vincent BestersAdvocaat / Partner020-471 37 18