De enquêteprocedure

Wij adviseren ondernemingen, bestuurders, directieleden en aandeelhouders bij alle mogelijke geschillen die binnen een onderneming kunnen ontstaan. Sommige van die geschillen kunnen opgelost worden middels een zogenaamde enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam.

Indien een bestuurder of aandeelhouder van mening is dat er redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid of juiste gang van zaken bij een onderneming, kan een enquêteprocedure worden opgestart.  In een enquêteprocedure kan de Ondernemingskamer een onderzoek gelasten naar de gang van zaken binnen een onderneming. Tevens kan de Ondernemingskamer voorlopige spoedmaatregelen treffen. Dat kan bijvoorbeeld zijn het schorsen of ontslaan van bepaalde bestuurders, het beheer van bepaalde aandelen overdragen aan derden of het voorzien in een interim bestuur. Zo’n interim bestuur kan de ondernemingskamer “naast” het reeds zittende bestuur plaatsen doch de ondernemingskamer kan ook het zittende bestuur schorsen en het interim bestuur in plaats van het zittende bestuur de regie binnen een onderneming over laten nemen.

Deze spoedmaatregelen kunnen worden genomen indien de Ondernemingskamer inderdaad vindt dat er redenen zijn om aan een juist beleid of juiste gang van zaken binnen een onderneming te twijfelen. Hangende het onderzoek wat dan door de Ondernemingskamer wordt bevolen, kunnen de voornoemde spoedmaatregelen worden getroffen indien de Ondernemingskamer dat nodig acht. In dat onderzoek kan dan tevens worden gekeken naar de mogelijke aansprakelijkheid van bestuurders.

Als u als aandeelhouder of bestuurder meent dat u op onterechte en oneerlijke wijze buiten spel wordt gezet, dan kan een enquêteprocedure u de mogelijkheid geven om snel en efficiënt terug te slaan. Indien u als zittend bestuurder u het besturen onmogelijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld omdat er enkele dwarsliggers zijn onder de mede bestuurders of mede aandeelhouders en er een zogenoemde “deadlock” is ontstaan, kan u via de enquêteprocedure proberen weer baas in eigen huis te worden en de orde te herstellen.

In het ondernemingsrecht is een enquêteprocedure dan ook een belangrijk wapen. Een groot voordeel van deze procedure is dat de procedure relatief snel kan gaan en eventuele spoedmaatregelen snel kunnen worden getroffen. In situaties waarbij geen tijd te verliezen is, kan de enquêteprocedure mooi van pas komen.

Bij van der Kooij Besters Advocaten kunnen wij u alles over deze procedure vertellen. Ook kunnen wij deze procedure voor u opstarten of kunnen wij verweer voeren, afhankelijk van uw belangen.

Bij Van Der Kooij Besters Advocaten werken zeer ervaren ondernemingsrechtadvocaten die bovendien echte procesadvocaten zijn met veel vlieguren in ondernemingsrechtelijke procedures. Niet voor niets zijn mr. Jan Paul van der Kooij en mr. Vincent Besters lid van de Vereniging Corporate Litigation.

Neem contact met ons op!

Heeft u als ondernemer andersoortige vragen of behoefte om even te sparren over uw unieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Helder en betaalbaar uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een betaalbaar uurtarief.

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul het contactformulier* op deze pagina in;
E-mail* naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl;
Bel ons op 020-4713718

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

Voor vragen kunt u terecht bij:

Mukesh KumarAdvocaat020-4713718
Afra RateringAdvocaat020 - 471 37 18
Barry VloeijberghsAdvocaat020-4713718
Charlotte UrlusAdvocaat020-4713718
jan_paul_van_der_kooij
Jan Paul van der KooijAdvocaat / Partner020-471 37 18
Vincent BestersAdvocaat / Partner020-471 37 18