Het vernietigen van een testament
Een testament kan voor de nabestaanden ook een vervelende verrassing zijn. Na het ouderlijden van bijvoorbeeld een van uw ouders blijkt dat u bent onterft, of een kennis die in de laatste weken van de overledene een aantal keer langs is geweest, blijkt in die laatste weken ook als erfgenaam van een flink deel te zijn toegevoegd in een nieuw testament. In sommige gevallen kan u er dan voor kiezen om het testament te laten vernietigen.
U kan een testament niet laten vernietigen omdat u het er niet mee eens bent. Daar is iets anders voor nodig. Een testament dat bijvoorbeeld onder bedreiging of door bedrog wordt gesloten kan vernietigd worden. Maar ook bijvoorbeeld wanneer de erflater handelingsonbekwaam was geworden. Denk daarbij aan de situatie dat de erflater dement was of aan het worden was. Op zich is daar een belangrijke rol voor de notaris weggelegd. Die moet vaststellen of de erflater wel begreep wat hij deed toen hij zijn testament opmaakte. En als de notaris twijfelt heeft hij de plicht om te onderzoeken of de erflater wel echt begreep wat hij deed.
De mogelijkheid om een testament te laten vernietigen door de rechter kan verjaren. Nadat een vordering is verjaard kan u er eigenlijk niks meer mee doen. Voor ommekomst van de verjaringstermijn moet er dus actie genomen worden, gepaste haast is dus wel geboden. De verjaringstermijn is 1 jaar na het overlijden van de erflater of 3 jaar nadat u de vernietigingsgrond heeft ontdekt. Is er sprake van een nietig testament is de termijn veel langer. Een nietig testament is bijvoorbeeld een testament dat is opgesteld onder invloed van een geestelijke stoornis. Bij zo’n zaak geldt alleen de lange verjaringstermijn van 20 jaar. Dit is een weg die vaak wordt bewandeld, bijvoorbeeld in het hiervoor geschetste voorbeeld van een erflater die lijdt aan dementie.
Samengevat: een testament maakt u als u zelf wilt bepalen hoe uw nalatenschap wordt verdeeld. Doet u dat niet dan regelt de wet hoe uw nalatenschap wordt verdeeld. Als u ongelukkig bent over een testament waar u van vindt dat dat niet juist is kunt u dat testament laten vernietigen. Echter niet omdat u het niet eens was met de visie van de erflater, maar om meer formele redenen, die op onze andere erfrechtpagina’s zijn uitgelegd.
Zo zijn er nog veel meer vragen en geschillen denkbaar die kunnen ontstaan naar aanleiding van een erfenis. Wij onderhandelen voor u over erfenissen, en wordt er geen onderlinge regeling getroffen, kunnen wij voor u ook een procedure opstarten om voor te zorgen dat u krijgt waar u recht op hebt.
Bij van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder met uw erfrechtzaak. Bij ons kantoor werkt erfrechtspecialist Mr. Marie Louise Neuteboom-Van Asselt. Als gespecialiseerde erfrechtadvocaat heeft zij de specialistenopleiding erfrecht van de vereniging van familie- en erfrechtadvocaten (vFAS) afgerond. Zij kan u derhalve optimaal bijstaan in alle erfrechtzaken, zowel voor advies als bijstand in een procedure.