Het verhuren van uw woning voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd
Niet zelden zien we bij Van der Kooij Besters Advocaten verhuurders die dachten een huurovereenkomst voor bepaalde tijd te hebben gesloten met een huurder terwijl dit in werkelijkheid een overeenkomst voor onbepaalde tijd blijkt te zijn. Dat is meteen een groot probleem want het gevolg is dat een huurovereenkomst niet meer automatisch eindigt en u dus vastzit aan een huurder die volle huurbescherming geniet. Niet zelden leggen verhuurders dan vervolgens toch hoge bedragen op tafel om een huurder uit te kopen. Een kostbare exercitie.
Een en ander is niet alleen kostbaar, vervelend en tijdrovend, het had ook nog eens voorkomen kunnen worden! Door aan de voorkant goed advies in te winnen bij een deskundige advocaat en door een goede huurovereenkomst, overkomt u dit niet!
Bij Van der Kooij Besters Advocaten weten we precies welke afspraken u wel en niet met de huurder kunt maken. Wij weten waar de grenzen liggen en we kennen de wettelijke regels. Als u zich door ons laat adviseren en door ons een huurovereenkomst laat opmaken, weet u zeker dat u goed zit.
De wet kent sedert enige tijd diverse mogelijkheden om voor bepaalde tijd te verhuren. De kern van de wettelijke regeling is dat huurovereenkomsten voor bepaalde tijd kunnen worden aangegaan voor een aangesloten periode van maximaal 2 jaar. U kunt geen bepaalde tijd afspreken die langer is dan 2 jaar. Doet u dat wel, helaas zien we dat vaak, dan sluit u feitelijk een overeenkomst voor onbepaalde tijd!
Van belang is tevens om te beseffen dat maximaal 1 overeenkomst voor bepaalde tijd gesloten kan worden. U kunt dus niet 4 overeenkomsten van 6 maanden sluiten en 2 overeenkomsten van 12 maanden is ook niet toegestaan.
Dat betekent dus dat het verlengen van de overeengekomen duur van de huurovereenkomst, ook al overschrijdt die verlenging de maximale duur van 2 jaar niet, direct tot gevolg heeft dat u een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd met uw huurder sluit.
Verder geldt ook nog dat de verhuurder maximaal 3 maanden en minimaal 1 maand voor de einddatum aan de huurder moet aanzeggen dat de huurovereenkomst op de overeengekomen einddatum zal eindigen. U moet dat dus aan de huurder laten weten. Als deze aanzegging niet of niet tijdig wordt gedaan, ontstaat na het verstrijken van de overeengekomen termijn een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De gevolgen zijn dus niet mals.
Zo ziet u dat bijstand van een specialist zeker niet overbodig is. Naast het vorenstaande zijn er nog veel meer regeltjes waar u rekening mee moet houden voor zowel de huurder als de verhuurder.
Vrijblijvend contact
Hebt u een probleem met de verhuurder of wilt u weten wat uw rechten zijn; wij staan u graag vrijblijvend te woord. Belt u ons eens vrijblijvend op voor overleg.