Schadevergoeding bij niet nakoming
Indien uw contractspartij zijn of haar verplichtingen uit het contract niet nakomt is dat natuurlijk erg vervelend. U heeft in die situaties als particulier juridisch een aantal opties. Zo kunt u nakoming vorderen of de overeenkomst ontbinden. Het is echter ook goed denkbaar dat u schade leidt doordat uw wederpartij niet (correct) nakomt. U staat ook in dat geval niet met lege handen. Artikel 6:74 van het burgerlijk wetboek biedt de mogelijkheid om schadevergoeding te vorderen van een nalatige contractspartij.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat door u bestelde goederen niet op de afgesproken datum en plaats worden afgeleverd waardoor de verbouwing van uw huis vertraging oploopt en u extra kosten moet maken voor bijvoorbeeld huur van materialen. In zo’n geval leidt het tekortschieten van uw contractspartij direct tot schade voor u als particulier. Tevens is denkbaar dat uw contractspartij onjuist, onvoldoende of onvolledig presteert waardoor u herstelkosten moet maken. Denk aan de aannemer die uw badkamer verprutst waardoor u een andere aannemer moet inschakelen die uw badkamer weer een ere herstelt. Ook dat is schade die voor vergoeding in aanmerking komt.
Het recht op vergoeding van al deze soorten schade ontstaat niet zomaar. In de regel zal, voordat aanspraak gemaakt kan worden op schadevergoeding, de wederpartij eerst de mogelijkheid moet worden gegeven om alsnog correct na te komen,. Hiervoor is vereist dat u een schriftelijke ingebrekestelling stuurt waarin u een redelijke termijn stelt waarbinnen de wederpartij alsnog moet nakomen. Laat de wederpartij die termijn ongebruikt verstrijken of presteren ze binnen die termijn wederom onvoldoende, dan treedt verzuim in en raakt de wederpartij aansprakelijk voor uw schade. Een ingebrekestelling is niet nodig wanneer correcte nakoming blijvend onmogelijk is. In die gevallen hoeft u geen extra termijn voor nakoming te geven. Dat hoeft ook niet wanneer er een fatale leverdatum of andere fatale datum is afgesproken. Ook dan is het niet altijd nodig om nog een termijn te stellen.
Stelt u de voornoemd etermijn niet en gaat u zonder die termijn te stellen al over tot het maken van herstelkosten, dan verspeelt u mogelijk het recht op schadevergoeding. Vraag dus altijd advies van een advocaat die gespecialiseerd is in contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht. Zo voorkomt u dat u wel schade leidt terwijl u geen recht heeft op schadevergoeding. Helaas zien we dit in de praktijk vaak gebeuren.