Verhuur aan toeristen: Shortstay
Onder de noemer Shortstay wordt de tijdelijke verhuur van zelfstandige woningen aan toeristen aangeduid. U verblijft dan zelf niet in de woning ten tijde van de verhuur.
Volgens de regels van gemeente Amsterdam mag een hoofdbewoner een woning voor maximaal zestig dagen per jaar en vanaf 1 januari 2019 zelfs nog maar dertig dagen per jaar, verhuren aan telkens maximaal vier personen per keer.
Een van de belangrijkste voorwaarden voor deze vorm van verhuur is verder dat de verhuurder zijn hoofdverblijf moet hebben in de woning en feitelijk zelf ook in de woning woont en hier ingeschreven staat.
De gemeente treedt hard op tegen huiseigenaren die zich niet aan de regels houden. De gemeente doet dat via het bestuursrecht door middel van het opleggen van hoge boetes of dwangsommen.
De gemeente kan optreden tegen zowel tegen de verhuurder als de eigenaar van de woning. Soms is dat niet dezelfde partij, bijvoorbeeld doordat de eigenaar een tussenpersoon of bemiddelaar heeft ingeschakeld die de verhuur regelt.
Indien aan u als eigenaar een boete of last onder dwangsom is opgelegd dan loont het om niet stil te zitten. Sterker nog, u heeft slechts 6 weken om bezwaar aan te tekenen. Doet u dat niet dan wordt de opgelegde boete onherroepelijk. De advocaten bij Van der Kooij Besters Advocaten zijn gespecialiseerd in het optreden tegen onterecht boetes wegens verhuur van uw woning aan toeristen. Wij zorgen er samen met u voor dat alle juridische argumenten worden aangevoerd om de boete gematigd te krijgen of zelfs helemaal van tafel te krijgen.
Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!