- 20-03-2019

Aansprakelijkheid makelaar voor onjuiste informatieverstrekking over oppervlakte woning

Bij Van der Kooij Besters Advocaten behandelen we vaak zaken die te maken hebben met vastgoedrecht, huurrecht, VVE recht en/of appartementsrecht. Veel geschillen omtrent vastgoed hebben echter te maken met problemen rond de aankoop of verkoop van vastgoed. Bij het aan- en verkopen van vastgoed kunnen een heleboel juridische geschillen opkomen tussen koper en verkoper. Daarnaast kunnen ook geschillen ontstaan met de adviseur van een koper of verkoper, vaak een makelaar.

Met enige regelmaat zien wij op ons kantoor zaken voorbij komen van mensen die onjuist zijn voorgelicht door een makelaar omtrent de oppervlakte van een aangekochte woning. In veel gevallen gaat het om een significante afwijking tussen het aantal vierkante meters waarmee door de makelaar wordt geadverteerd en de werkelijke vierkante meters aan woonoppervlak.

Makelaars behoren het woonoppervlak van een woning te meten aan de hand van de meetinstructie van de NVM, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Niet zelden wordt die meetinstructie genegeerd en wordt gedaan alsof een woning veel groter is dan hij in werkelijkheid is. Zo ook in een zaak die recent speelde bij de Hoge Raad (HR 22 februari 2019, ECLI:NL:HR:2019:269). In die zaak had een makelaar een woning verkocht met een -volgens de makelaar- oppervlakte van 150 vierkante meter. Na aankoop van de woning en na grondige opmeting van de woning op basis van de NVM meetinstructie, bleek echter dat de woning conform de NVM meetinstructie in werkelijkheid slechts een oppervlakte had van 124 vierkante meter.

Dat is maar liefst een verschil van 26 vierkante meter. Bij een woning, zeker in de randstad, geldt al snel een prijs per vierkante meter van 5000 tot 10000 euro. Als een woning opeens 26 vierkante meter kleiner blijkt te zijn dan geadverteerd, kan dat een enorme schadepost betekenen voor de gedupeerde koper.

Bij van der Kooij Besters Advocaten weten we wel raad met deze situatie. Indien u dit overkomt, stellen we de makelaar aansprakelijk. In veel gevallen levert dergelijk handelen van een makelaar namelijk een onrechtmatige daad op en is de makelaar verplicht de schade die een gedupeerde koper lijdt, te vergoeden. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen indien u denkt of weet dat u ook de dupe bent geworden van dergelijke praktijken.