Ontslag en vaststellingsovereenkomst

Wil u als werkgever zonder veel gedoe van een werknemer af? Onze advocaten helpen u graag om gezamenlijk te zoeken naar een goede oplossing voor de situatie.

Er zijn drie manieren waarop de arbeidsovereenkomst met een werknemer kan worden beëindigd. De eerste mogelijkheid is een ontslag met wederzijds goedvinden (via een vaststellingsovereenkomst). De tweede mogelijkheid is de ontbindingsprocedure bij de kantonrechter. De derde mogelijkheid is de ontslagroute via het UWV.

De vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst

Schikken door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden, is meestal de goedkoopste manier om een werknemer te ontslaan.  U voorkomt immers hoge proceskosten en daarnaast ook nog eens het procesrisico. In een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, doet u uw werknemer een voorstel tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk dat u goed wordt geadviseerd en begeleid bij het opstellen en sluiten van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst met een werknemer.  Gebeurt dat niet, dan loopt u het risico dat u een onnodig hoge beëindigingsvergoeding of transitievergoeding betaalt aan de werknemer.

Alle afspraken die u en uw werknemer maken met betrekking tot de beëindiging van het dienstverband dienen immers te worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. In een vaststellingsovereenkomst staat de einddatum, de opzegtermijn, de transitievergoeding, aanvullende beëindigingsvergoeding, opgebouwde vakantiedagen, vakantiegeld, opgebouwd pensioen, positief getuigschrift, en bijvoorbeeld de einddatum van het inleveren van de auto van de zaak. Het is belangrijk dat een vaststellingsovereenkomst altijd wordt gescreend door een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht. Zo voorkomt u dat dingen worden vergeten of dat dingen worden overeengekomen die nadelig voor u uitpakken.

Ontslag via de kantonrechter

Komt u er niet met uw werknemer uit dan kunnen wij voor u bij de kantonrechter een verzoek tot ontslag van uw werknemer indienen op grond van bijvoorbeeld disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie.  Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat uw werknemer onvoldoende functioneert, het niveau niet aankan, niet in het team past, niet meegroeit in de onderneming of teveel fouten maakt. Wij kunnen u ook in het voortraject adviseren over uw kansen in een procedure en voor zover uw kansen nog niet groot genoeg zijn, kunnen wij u helpen met dossieropbouw en zorgen dat het personeelsdossier uiteindelijk wel stevig genoeg is om een ontslag door de kantonrechter te rechtvaardigen.

Ontslag op staande voet

Heeft een werknemer dusdanig laakbaar gehandeld dat voortzetting van de arbeidsrelatie niet van u als werkgever gevergd kan worden. In die gevallen kunt u een werknemer direct ontslaan, dat heet ook wel ontslag op staande voet. Zodra u een werknemer op staande voet wenst te ontslaan, krijgt u echter te maken met veel juridische vragen en over het algemeen ook verweren van de werknemer. een ontslag op staande voet heeft namelijk voor de werknemer meestal de vervelende consequentie dat hij of zij het recht op een uitkering geheel of gedeeltelijk verspeelt. Een op staande voet ontslagen werknemer zal zich niet zonder slag of stoot bij een dergelijk ontslag op staande voet neerleggen. Bij ontslag op staande voet is het dus zeer belangrijk bijstand van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat te zoeken. Wij kunnen u die bijstand leveren.

 

Dossier opbouwen / Personeelsdossier

het ontslag van een werknemer dient u goed voor te bereiden door een dossier aan te leggen wat een ontslag voldoende kan onderbouwen. Het ontslagrecht is niet eenvoudig. Juist omdat er door werknemers veel fouten gemaakt worden en zij het moeilijk vinden werknemer te ontslaan, is het verstandig bijstand in te roepen van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat.

Het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat brengt kosten met zich mee, al zorgt deze advocaat er uiteindelijk voor dat u kosten bespaart. Daarnaast weet u dan ook zeker dat ontslagtrajecten kundig worden begeleid en worden wellicht juridische procedures voorkomen. Een goede arbeidsrecht advocaat adviseert u en vertelt u waar u rekening mee moet houden.

 

Wat kunt u doen?

Neem contact op met Van der Kooij Besters Advocaten. Onze specialisten weten precies wat de mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen. Meer weten? Bel met 020 – 471318 of stuur een e-mail naar info@vdkb-advocaten.nl. Alle vragen worden gegarandeerd binnen een werkdag beantwoord. Als u belt krijgt u direct advies op maat.

Wat doen wij?

  • Wij beoordelen samen met u of het ontslag van de werknemer kans van slagen heeft.
  • Vervolgens bespreken wij samen welke wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst de voorkeur geniet van het bedrijf en bepalen wij de strategie.
  • Als de werknemer weigert mee te werken aan een goede oplossing zullen wij u begeleiden bij de rechter en het woord voor u voeren zodat een optimaal resultaat wordt bereikt.

Wat kost dit?

De specialisten van Van der Kooij Besters Advocaten weten precies welke wegen ze moeten bewandelen. Daarmee besparen ze tijd en geld en blijven de kosten zo laag mogelijk. Voordat we aan de slag gaan krijgt u natuurlijk te zien wat de exacte kosten zullen zijn.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Uniek laag uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een uniek laag uurtarief van € 165,00 per uur!

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul het contactformulier* op deze pagina in;
E-mail* naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl;
Bel ons op 020-4713718

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

 

 

Voor vragen kunt u terecht bij:

advocaat amsterdam
Roy van WolferenAdvocaat020-209 00 11