Trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden?

De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een wijziging van het huwelijksvermogensrecht. Het is nu wachten of ook een meerderheid van de Eerste Kamer deze wijzigingen accepteert.

Wat is de huidige situatie?

Thans is uitgangspunt dat bij het huwelijk de bezittingen (bijv. spaargeld, beleggingen, auto, woning, onderneming) en schulden (bijv. studieschuld, hypotheek) die beide partners op dat moment bezitten gemeenschappelijk worden. Na een scheiding dient alles vervolgens “eerlijk” bij helfte te worden gedeeld. Dit geldt zowel voor de bezittingen als de schulden. Indien beide partners hun bezittingen en/of schulden bij huwelijk privé wensen te houden, zodat dit dus niet in de gemeenschap valt, zullen zij dat voor het huwelijk bij de notaris in zogenoemde huwelijkse voorwaarden moeten regelen.

Wat wordt de nieuwe situatie?

Onder de nieuwe wet wordt het uitgangspunt van de (algehele) gemeenschap van goederen

vervangen door een beperkte gemeenschap van goederen. Wat houdt dit precies in?

  • Goederen en schulden die een echtgenoot reeds voor het huwelijk 100% in privé bezat, vallen buiten deze gemeenschap.
  • Echtgenoten delen alleen de inkomsten, bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen of gemaakt. Verder valt het vermogen dat echtgenoten wellicht samen hadden vóór het huwelijk (het zgn. vóór-huwelijkse gemeenschappelijk vermogen) ook in de gemeenschap van goederen.
  • Giften en erfenissen maken geen deel meer uit van de wettelijke gemeenschap van goederen ook niet wanneer die tijdens het huwelijk zijn verkregen.

Indien beide partners toch willen dat er door het huwelijk een volledige gemeenschap van vermogen ontstaat, zullen zij dit bij de notaris moeten vastleggen.

Nieuwe situatie geldt niet voor bestaande huwelijken!
De nieuwe regeling zal naar verwachting in 2017 in werking treden. Reeds gehuwden kunnen de huidige gemeenschap van goederen alleen ongedaan maken door alsnog huwelijkse voorwaarden door de notaris op te laten stellen.

Conclusie

Indien u van plan bent in het huwelijk te treden, denk dan erg goed na over de mogelijkheden en risico’s die er liggen en laat u onder het adagium “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” goed voorlichten over de vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk door een deskundig adviseur.

Neem contact op met één van de specialisten van Van der Kooij Besters Advocaten voor een advies op maat. U kunt daarvoor bellen via telefoonnummer 020-4713718 of direct mailen via info@vanderkooijbestersadvocaten.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *