Gijzeling? Wat nu?

Gijzeling? Wat nu?

Indien een verkeersboete niet wordt betaald, staan aan het openbaar ministerie verschillende middelen ter beschikking om betaling af te dwingen. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van beslag, het innemen van een rijbewijs of aan het in beslag nemen van een auto. Indien al die middelen niet tot betaling leiden is daar altijd nog het ultieme dwangmiddel van de gijzeling.

Gijzeling houdt in dat jij in hechtenis wordt genomen indien jij een boete niet betaalt. Als regel geldt per € 50,00 één dag gijzeling, met een maximum van een week. Dat is dus behoorlijk ingrijpend. Het openbaar ministerie mag jou echter niet zomaar gijzelen. Daarvoor is toestemming van de rechter nodig. Je ontvangt een oproep om bij de rechter te verschijnen en tijdens die zitting zal door de rechter moeten worden bepaald of jij mag worden gegijzeld en voor hoe lang.

In verschillende rechterlijke uitspraken is inmiddels bepaald dat gijzeling een ultiem dwangmiddel is dat enkel dient te worden toegepast indien andere dwangmiddelen niet tot betaling hebben geleid. Daarnaast mag gijzeling enkel worden toegepast indien het feit waarvoor een boete is opgelegd ernstig genoeg is. Indien blijkt dat jij in betalingsproblemen verkeert en gewoonweg niet kan betalen, dan mag ook niet worden gegijzeld.

In de praktijk blijkt echter dat het openbaar ministerie vaak tot gijzeling wil overgaan terwijl dat in bepaalde situaties helemaal niet mag. Daarom is het belangrijk dat je onmiddellijk contact zoekt met ons indien jij met gijzeling wordt bedreigd. Een gespecialiseerde advocaat kan voor jou ter zitting verweer voeren en proberen de gijzeling tegen te houden. Aarzel dus niet en neem contact met ons op.
Iedere woensdag van 16:00 uur tot 18:00 uur hebben wij een gratis inloopspreekuur voor alle ondernemers en particulieren met een juridisch probleem. Je bent van harte welkom en onze advocaten nemen ruim de tijd om jou van juridisch advies te voorzien.

Heb je vragen over gijzeling of over jouw zaak?

Stel dan gratis je vraag over strafrecht d.m.v. het ‘Gratis juridisch advies’-formulier en wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op. Je kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen via telefoonnummer 020-4713718 of direct mailen via info@vanderkooijbestersadvocaten.nl. Indien nodig plannen we dan een afspraak in.
Voor alle vragen over strafrecht kunt u terecht bij de volgende advocaten:

 • Jan Paul van der Kooij

  Jan Paul van der Kooij

 • Vincent Besters

  Vincent Besters

 • Jan Paul van der Kooij

  Jan Paul van der Kooij

 • Jan Paul van der Kooij

  Jan Paul van der Kooij