Recht op vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering nu ook door de Hoge Raad erkend.

Goed nieuws voor rechtsbijstandsverzekerden. Het recht op vrije advocaatkeuze is niet afhankelijk van een besluit van de rechtsbijstandverzekeraar. 

Nadat het Europees Hof dit eerder in antwoord op een prejudiciële vraag had aangenomen heeft de Hoge Raad dit nu overgenomen. Op 21 februari 2014 heeft hij arrest gewezen en bepaald dat het recht op vrije keuze van een rechtshulpverlener niet afhankelijk is van het besluit van de rechtsbijstandverzekeraar dat de zaak door een externe rechtshulpverlener zal worden behandeld. Laat staan dat de verzekeraar mag bepalen door wie de rechtsbijstand verleend moet worden.
Ook in een procedure waarin geen procesvertegenwoordiging verplicht is gesteld, zoals bij een kantongerechtsprocedure, heeft de verzekerde rechtzoekende het recht zich door een advocaat naar eigen keuze bij te laten staan. De rechtsbijstandverzekeraar zal dan de kosten van de gekozen advocaat moeten vergoeden. Alleen wanneer dit met de verzekeraar vooraf overeengekomen zou een beperking, een plafond aan de op deze wijze te vergoeden kosten kunnen worden gesteld.
Dit heeft tot gevolg dat u zich niet door de verzekeraar aan een lijntje hoeft te laten houden wanneer er sprake is van een serieus probleem waarin u van mening bent dat rechtsmaatregelen moeten worden getroffen. Over de mogelijkheden en gevolgen van deze uitspraak in uw situatie gaan wij graag, vrijblijvend, met u in gesprek.
Jeroen van Vliet

-Advocaat-

E-mailadres: jeroen@vanderkooijbestersadvocaten.nl

Telefoonnummer: 020-4713718

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *