Ontslag en vaststellingsovereenkomst

Wordt u als werknemer geconfronteerd met een (dreigend) ontslag? Heeft de werkgever u een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst aangeboden? Onze advocaten helpen u graag om gezamenlijk te zoeken naar een goede oplossing voor de situatie.

Er zijn drie manieren waarop u kan worden ontslagen. De eerste mogelijkheid is een ontslag met wederzijds goedvinden (via een vaststellingsovereenkomst). De tweede mogelijkheid is dat de werkgever naar de kantonrechter stapt. De derde mogelijkheid is dat de werkgever kiest voor de ontslagroute via het UWV. In extreme gevallen is het mogelijk dat de werkgever u op staande voet ontslaat.

Wil u als werknemer optimale bijstand in een ontslagsituatie? Onze advocaten helpen u graag om gezamenlijk te zoeken naar een goede oplossing voor de situatie.

Er zijn drie manieren waarop de arbeidsovereenkomst met een werknemer kan worden beëindigd. De eerste mogelijkheid is een ontslag met wederzijds goedvinden (via een vaststellingsovereenkomst). De tweede mogelijkheid is de ontbindingsprocedure bij de kantonrechter. De derde mogelijkheid is de ontslagroute via het UWV.

De vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst

Schikken door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden, is meestal de goedkoopste manier om een werknemer te ontslaan.  U voorkomt immers hoge proceskosten en daarnaast ook nog eens het procesrisico. In een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, doet uw werkgever een voorstel tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk dat u goed wordt geadviseerd en begeleid bij het opstellen en sluiten van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst met een werkgever.  Gebeurt dat niet, dan loopt u het risico dat u een onnodig lage beëindigingsvergoeding of transitievergoeding van uw werkgever ontvangt of dat u uw rechten op een uitkering geheel of gedeeltelijk verspeelt. Wij hebben de expertise in huis om te zorgen dat dit niet gebeurt.

Alle afspraken die u en uw werkgever maken met betrekking tot de beëindiging van het dienstverband dienen immers te worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. In een vaststellingsovereenkomst staat de einddatum, de opzegtermijn, de transitievergoeding, aanvullende beëindigingsvergoeding, opgebouwde vakantiedagen, vakantiegeld, opgebouwd pensioen, positief getuigschrift, en bijvoorbeeld de einddatum van het inleveren van de auto van de zaak. Het is belangrijk dat een vaststellingsovereenkomst altijd wordt gescreend door een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht. Zo voorkomt u dat dingen worden vergeten of dat dingen worden overeengekomen die nadelig voor u uitpakken.

Ontslag via de kantonrechter

Komt u er niet met uw werkgever uit dan kan uw werkgever bij de kantonrechter een verzoek tot ontslag van u als werknemer indienen op grond van bijvoorbeeld disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie.  Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat u als werknemer wel voldoende functioneert, het niveau wel aankan, wel in het team past, wel meegroeit in de onderneming en niet veel fouten maakt. Dat zullen namelijk de verwijten zijn die uw werkgever u gaat maken. Wij kunnen u ook in het voortraject adviseren over uw kansen in een procedure en voor zover uw kansen nog niet groot genoeg zijn, kunnen wij u helpen met dossieropbouw en zorgen dat het personeelsdossier uiteindelijk wel stevig genoeg is om een ontslag door de kantonrechter te voorkomen. Het is dus van belang dat u zich in een vroeg stadium, zodra u onraad ruikt, laat adviseren.

Ontslag op staande voet

Heeft een werknemer dusdanig laakbaar gehandeld dat voortzetting van de arbeidsrelatie niet van een werkgever gevergd kan worden, dan kan een werknemer direct worden ontslagen, dat heet ook wel ontslag op staande voet. Zodra u op staande voet wenst wordt ontslagen, is het van belang hiertegen verweer te voeren. De kans is groot dat we dat onterechte ontslag op staande voet kunnen aanvechten. Een ontslag op staande voet heeft namelijk voor u als werknemer meestal de vervelende consequentie dat u het recht op een uitkering geheel of gedeeltelijk verspeelt.  Bij ontslag op staande voet is het dus zeer belangrijk bijstand van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat te zoeken. Wij kunnen u die bijstand leveren.

Wat kunt u doen?

Neem contact op met Van der Kooij Besters Advocaten. Onze specialisten weten precies wat de mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen. Meer weten? Bel met 020 – 471318 of stuur een e-mail naar info@vdkb-advocaten.nl. Alle vragen worden gegarandeerd binnen een werkdag beantwoord. Als u belt krijgt u direct advies op maat.

Wat doen wij?

  • Wij beoordelen samen met u of het ontslag van de werknemer kans van slagen heeft.
  • Vervolgens bespreken wij samen welke wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst de voorkeur geniet van het bedrijf en bepalen wij de strategie.
  • Als de werknemer weigert mee te werken aan een goede oplossing zullen wij u begeleiden bij de rechter en het woord voor u voeren zodat een optimaal resultaat wordt bereikt.

Wat kost dit?

De specialisten van Van der Kooij Besters Advocaten weten precies welke wegen ze moeten bewandelen. Daarmee besparen ze tijd en geld en blijven de kosten zo laag mogelijk. Voordat we aan de slag gaan krijgt u natuurlijk te zien wat de exacte kosten zullen zijn.

Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

Wat kunt u doen?

Neem contact op met Van der Kooij Besters Advocaten. Onze specialisten weten precies wat de mogelijkheden zijn en waar uw kansen liggen. Meer weten? Bel met 020 – 471318 of stuur een e-mail naar info@vdkb-advocaten.nl. Alle vragen worden gegarandeerd binnen een werkdag beantwoord. Als u belt krijg je direct advies op maat.

Wat doen wij?

  • Wij beoordelen samen met u of het (dreigende) ontslag terecht is.
  • Indien het (dreigende) ontslag onterecht is, draaien wij dit terug en blijft u in dienst.
  • Mocht u zelf niet meer in dienst willen blijven, zullen wij ervoor zorgen dat u uit dienst gaat met een goede vertrekregeling.
  • Als de werkgever weigert mee te werken aan een goede oplossing zullen wij u begeleiden bij de rechter en het woord voor u voeren zodat een optimaal resultaat wordt bereikt.

Wat kost dit?

De specialisten van Van der Kooij Besters Advocaten weten precies welke wegen ze moeten bewandelen. Daarmee besparen ze tijd en geld en blijven de kosten zo laag mogelijk. Voordat we aan de slag gaan krijgt u natuurlijk te zien wat de exacte kosten zullen zijn.

Meer weten? Bij Van der Kooij Besters Advocaten helpen we u graag verder!

International clients

At Van der Kooij Besters Advocaten we also work for international clients. We are happy to provide you with the best legal assistance possible.

Bekijken

Uniek laag uurtarief!

Onze missie? Het bieden van goede en betaalbare rechtsbijstand. Topadvocaten voor een uniek laag uurtarief van € 165,00 per uur!

Bekijken

Heeft u juridische vragen?

Stel gratis en vrijblijvend al uw juridische vragen. Dat kan op 3 manieren:

Vul het contactformulier* op deze pagina in;
E-mail* naar info@vanderkooijbestersadvocaten.nl;
Bel ons op 020-4713718
*Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Bekijken

Waarom kiezen voor Van der Kooij Besters?

Bij Van der Kooij Besters Advocaten werken alleen maar winnaars!
Betaalbare en benaderbare advocaten die dagelijks juridische diensten en service van het allerhoogste niveau leveren.
Onze cliënten waarderen ons met hoge cijfers en veel positieve reviews!

Bekijken

 

 

Voor vragen kunt u terecht bij:

advocaat amsterdam
Roy van WolferenAdvocaat020-209 00 11