De echtscheidingsprocedure

De echtscheidingsprocedure

Indien jij en jouw partner willen scheiden dan is het verplicht hiervoor een advocaat in te schakelen. In het kort zijn er twee opties.

Bij een echtscheiding is veel te regelen. Denk bijvoorbeeld aan voorwaarden als de hoogte en duur van de kinder- en/of partneralimentatie, een eventuele omgangsregeling met kinderen en de verdeling van de gemeenschappelijke bezittingen, ook wel boedel genoemd.

Indien de beide partners het over deze en andere voorwaarden eens zijn is het raadzaam dat zij beiden één advocaat zoeken. De advocaat zal dan de gemaakte afspraken op schrift vastleggen in een zogenoemd echtscheidingsconvenant. De advocaat zal vervolgens bij de rechtbank een gezamenlijk verzoek toch echtscheiding indienen. Aan dit gemeenschappelijke verzoek tot echtscheiding zal het voornoemde echtscheidingsconvenant worden gehecht. Vervolgens is het aan de rechtbank om de echtscheiding uit te spreken en de voorwaarden te bepalen, waarbij de rechtbank in de regel het echtscheidingsconvenant zal volgen.

Indien de beide partners er niet samen uitkomen dan doet men er verstandig aan elk een andere advocaat te benaderen. Een van de advocaten dient vervolgens een zelfstandig verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. De andere partij krijgt dan 6 weken de tijd daar schriftelijk op te reageren middels een verweerschrift. Daarna komt er veelal een mondelinge behandeling bij de rechtbank. De rechtbank zal dan uiteindelijk in een echtscheidingsbeschikking de echtscheiding uitspreken en in ieder geval een omgangsregeling met eventuele kinderen en de hoogte van eventuele kinder- en/of partneralimentatie vaststellen. Als de partners het niet eens kunnen worden over de verdeling van de gemeenschappelijke bezittingen, dan zal de rechtbank veelal naar een notaris verwijzen voor een boedelverdeling.
Iedere woensdag van 16:00 uur tot 18:00 uur hebben wij een gratis inloopspreekuur voor alle ondernemers en particulieren met een juridisch probleem. Je bent van harte welkom en onze advocaten nemen ruim de tijd om jou van juridisch advies te voorzien.

Wil je scheiden of heb je vragen?

Stel dan gratis je vraag over familierecht d.m.v. het ‘Gratis juridisch advies’-formulier en wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op. Je kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen via telefoonnummer 020-4713718 of direct mailen via info@vanderkooijbestersadvocaten.nl.
Voor alle vragen over familierecht kunt u terecht bij de volgende advocaten:

 • Jan Paul van der Kooij

  Jan Paul van der Kooij

 • Titus Bouman

  Titus Bouman

 • Charlotte Houben

  Charlotte Houben

 • Jan Paul van der Kooij

  Jan Paul van der Kooij