Duur partneralimentatie drastisch ingekort

Vandaag versturen de VVD, PvdA en D66 een wetsvoorstel naar de Raad van State. Partners die gaan scheiden, hoeven in de toekomst minder (lang) alimentatie te betalen.

De drie belangrijkste veranderingen op een rij

  • Momenteel is het vaak zo dat mannen hun ex-vrouw maximaal twaalf jaar lang moeten onderhouden. Dit maximum wordt aangepast naar vijf jaar. De partner moet zijn ex alimentatie betalen over de helft van het aantal huwelijksjaren, met vijf jaar als maximum.
  • Als een stel minder dan drie jaar is getrouwd, hoeft er geen partneralimentatie te worden betaald.
  • Wie langer dan vijftien jaar is getrouwd, betaalt maximaal tien jaar partneralimentatie.

Belangrijkste uitzonderingen

Mannen of vrouwen krijgen partneralimentatie tot het jongste kind twaalf jaar is. Verder blijft een ex-partner alimentatie  krijgen, ook als er een nieuwe partner is, omdat dit niet van invloed is op de zoektocht naar werk.

Ook het bedrag van de alimentatie gaat omlaag. Nu is het uitgangspunt dat de ex-partner hetzelfde welvaartsniveau behoudt als tijdens het huwelijk. Om de hoogte van het bedrag te bepalen, wordt volgens de nieuwe wet gekeken naar de oorspronkelijke uitgangspositie van de ex, die alimentatie krijgt.

Inwerkingtreding nieuwe wet

De politieke partijen hopen dat deze nieuwe wet in 2016 is ingevoerd.

Meer weten? Neem contact op met Van der Kooij Besters Advocaten. Bel met 020 – 471318 of stuur een e-mail naar titus@vdkb-advocaten.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *